Aan de waterkant

Geen alcohol meer? Mensen belden ons in paniek op

Net even wat anders dan de rest. Dát typeert het Delta Hotel. Qua ligging, eten, bediening en… bedrijfsvoering. De afgelopen tijd ging het hotel maar liefst twee keer viral: met een 1 aprilgrap en een vacature voor ‘de minst gewilde baan van Nederland.’ Een kijk in de keuken.

Het Delta Hotel, met als thema oceaanzeilen, houdt ervan om buiten de lijntjes te kleuren en heeft al een hoop tongen los gemaakt. Zo haalde het hotel al vaker de media met haar goed doordachte 1 aprilgrappen. Een deelname aan The Ocean Race bijvoorbeeld, en de eerste onderwater hotelkamers van Europa. Afgelopen april was het weer raak. De kranten kopten: ‘Delta Hotel stopt met verkoop van alcohol.’

BEZORGDE BELLERS

Nieuws dat niet onopgemerkt bleef. Maar dat het rond 1 april was, dát had het merendeel van de lezers niet in de gaten. De telefoon stond roodgloeiend. Kirsty Fijnheer-de Rooij (commercieel manager) zegt: ‘Mensen belden ons in paniek of we wel alcohol konden schenken op hun partijtje. Anderen waarschuwden ons dat we serieus klanten konden verliezen. We schrokken af en toe van de reacties, maar het blijft een goede grap. Humor op de werkvloer is belangrijk.’

BUITEN DE LIJNTJES KLEUREN

De grap laat volgens Kirsty zien dat ze anders durven te zijn. En die mentaliteit van een ‘oceaanzeiler’ stopt niet alleen bij marketing. Zo heeft het hotel een omgekeerd organigram waar de medewerkers bovenaan staan. Niet de directeur. Kirsty: ‘Onze medewerkers zijn het belangrijkste. Iedereen heeft hier z’n specialiteit en iedereen is even belangrijk. Het hotel behoort niet tot een keten, maar is een onafhankelijk hotel. De kapitein bepaalt de koers, maar de medewerkers zijn degenen die het doen.’

FIJNE PLEK OM TE ZIJN

Het is een bedrijfsstrategie die zichzelf uitbetaalt, want het merendeel van het personeel werkt er tien jaar of langer. Ook is het Delta Hotel een van de weinige horecagelegenheden die tot op heden geen structureel personeelstekort heeft. Medewerkers hebben het naar hun zin. En dat is voelbaar, want wie binnenstapt bij het Delta Hotel wordt overladen met warmte en vriendelijkheid.

WARM BAD

Dit is het gevoel van thuiskomen. Een fijne plek waar je je verjaardag viert, lekker kunt lunchen of dineren, bijkletsen of gewoon stilletjes van het (continu veranderende) uitzicht genieten. De menukaart staat vol met spannende gerechten als een high fish de luxe, een geitenkaas terrine of een verrassende catch of the week. En dat allemaal met wijds uitzicht over het water. Kirsty: ‘De plek is kenmerkend voor wie we zijn. Maar bovenal zijn we een thuishaven voor onze gasten, leveranciers en medewerkers.’

MINST GEWILDE BAAN

Eerder ging het Delta Hotel viral met de vacature ‘minst gewilde baan van Nederland’. Het was voor een ontbijtmedewerker, die elke dag rond 05.00 uur paraat moet staan om de hotelgasten van croissantjes en gebakken eieren te voorzien. De vacature werd niet alleen meer dan 1,5 miljoen keer bekeken, het leverde ook nog eens extra boekingen op. De ontbijtmedewerkster die de baan kreeg, had ook humor: ze schreef al grappend in haar motivatiebrief dat ze stond te popelen om vroeg te beginnen. Haar man en pubers hadden een gigantisch ochtendhumeur. Die rustige ontbijtgasten klonken haar als muziek in de oren.