Distilleerderij H. Van Toor Jz.
Vlaardingen in je glas
Wie Van Toor binnenstapt, ruikt het meteen: kaneel, tijm en rozemarijn. Hier wordt al sinds 1883 gestookt op ambachtelijke wijze en met pure kruiden. Distilleerder Leo Fontijne maakt alles nog met de hand. En het leuke? Je bent welkom om te komen proeven!
Terwijl je de imposante ketels bewondert, krijg je de verhalen achter de dranken te horen. Het absolute hoogtepunt is wat ons betreft natuurlijk de enige echte Schelvispekel: dé vissersdrank die ruim vier eeuwen geleden op zee ontstond toen haringvissers Indonesische kruiden mengden met brandewijn. Vandaag de dag nog steeds razend populair in Vlaardingen én ver daarbuiten. Sterker nog, David Bowie was groot liefhebber en Prinses Beatrix geniet nog steeds van een slokje op haar boot.
Na het horen van de verhalen komt het leukste deel: proeven. Wat je proeft, is afhankelijk van je voorkeur. Er is in ieder geval genoeg: van Schelvispekel tot Torine Gin en van Bruidstranen (likeur met bladgoud) tot Hollandse bitters. Bij Van Toor proef je Vlaardingse geschiedenis.
Meer weten? Kijk op vantoor1883.com
Wist je dat…
‘Schelvispekel’ eigenlijk een smoesje was?
Als vissers thuiskwamen en net iets té vrolijk waren, vroegen hun vrouwen wat ze toch gedaan hadden. ‘We hebben de schelvis in de pekel gelegd,’ zeiden de mannen. In werkelijkheid hadden ze stevig van hun kruidige brandewijn gedronken om de kou te overwinnen. En zo bleef de naam hangen.
Terwijl je de imposante ketels bewondert, krijg je de verhalen achter de dranken te horen. Het absolute hoogtepunt is wat ons betreft natuurlijk de enige echte Schelvispekel: dé vissersdrank die ruim vier eeuwen geleden op zee ontstond toen haringvissers Indonesische kruiden mengden met brandewijn. Vandaag de dag nog steeds razend populair in Vlaardingen én ver daarbuiten. Sterker nog, David Bowie was groot liefhebber en Prinses Beatrix geniet nog steeds van een slokje op haar boot.
Na het horen van de verhalen komt het leukste deel: proeven. Wat je proeft, is afhankelijk van je voorkeur. Er is in ieder geval genoeg: van Schelvispekel tot Torine Gin en van Bruidstranen (likeur met bladgoud) tot Hollandse bitters. Bij Van Toor proef je Vlaardingse geschiedenis.
Meer weten? Kijk op vantoor1883.com
Wist je dat…
‘Schelvispekel’ eigenlijk een smoesje was?
Als vissers thuiskwamen en net iets té vrolijk waren, vroegen hun vrouwen wat ze toch gedaan hadden. ‘We hebben de schelvis in de pekel gelegd,’ zeiden de mannen. In werkelijkheid hadden ze stevig van hun kruidige brandewijn gedronken om de kou te overwinnen. En zo bleef de naam hangen.