Vulcaan

De Vlaardingse bierbrouwerij

Waar vroeger kilo’s vaten met zout lagen, stroomt nu bier uit de ketels. In het ruige pand aan de Oosthavenkade brouwt Vulcaan de meest unieke bieren: stevig, eigenwijs en onlosmakelijk verbonden met onze stad. 

Het begon met een grap in de kroeg: ‘Laten we een Vlaardings biertje maken.’ Een vriendengroep zette het idee om in daden en al snel kwam het eerste Vulcaanbiertje op markt. Guido de Jong was er toen als vriend bij, maar sloot zich later definitief aan als mede-eigenaar. Inmiddels heeft de brouwerij een vaste lijn van negen bieren, leveren ze flink wat liters in de regio én brouwen ze kleine oplages die je alleen in het proeflokaal kunt proeven. 

VATGERIJPT

Ook is er de afgelopen maanden weer aan iets bijzonders gewerkt: de serie Vulcaan Vatgerijpt. Zware bieren die maandenlang rijpen op oude whisky-, jenever- of sherryvaten. Vatgerijpte bieren, ook wel barrel-aged beers, zijn een ware hype in de bierwereld. ‘Die smaken trekken het bier in. Het resultaat is echt fantastisch,’ zegt Guido. ‘Elke editie is anders. Er zijn liefhebbers die ze allemaal sparen en wachten op de volgende. Zodra we een nieuwe lanceren, is die vaak binnen een dag weg. We zijn nu met serie 5 en 6 bezig.’ 

EEN PAND VOL ZOUT EN VERHALEN

Wie een bezoek brengt aan Vulcaan, staat oog in oog met het verleden van het gebouw. Het pand werd in 1880 gebouwd als bierbrouwerij en huisvestte in de beginjaren verschillende brouwers. Later nam haringrederij Van Toor het pand over en gebruikte het als zoutopslag voor de haring. En dat laat z’n sporen na. Guido: ‘Het zout zit nog steeds in de muren en komt soms letterlijk naar buiten. Een stukje geschiedenis van Vlaardingen.’

PROEVERIJ

Bierliefhebber van unieke smaken? Dan kan je je lol op. Want in het proeflokaal proef veel verschillende bieren. Je kunt zelf kiezen of je laat je verrassen met een proeverij van vijf verschillende bieren. Meestal gaat dat verder dan een vast assortiment. Guido: ‘Soms staat er ineens een porter of een experiment van de brouwers op de tap. Als het aanslaat, brouwen we ’m nog een keer. En soms blijft het bij die ene batch, dan heb je geluk dat je erbij was.’

BIERTJE, DAGHAP EN EEN BOEL GEZELLIGHEID

Naast bier, staat er ook eten op de kaart: borrelplanken, daghappen en zelfs de verse worsten van Worsie (pag 24). Soms staan er livemuzikanten te spelen tussen de ketels. Rauw, gezellig en typisch voor deze brouwerij. Want juist dat maakt Vulcaan zo bijzonder: je proeft namelijk niet alleen unieke bieren, maar ook de speelsheid waarmee het allemaal begon. Alles kan, en vaak gebeurt dat ook.

Meer weten of reserveren? Kijk op vulcaanbier.nl.